Eteläkorealainen ohjaaja Shin Dong-il Helsinki Cine Aasian vieraaksi

 

Ensi viikolla käynnistyvän Helsinki Cine Aasia -festivaalin viidennen juhlavuoden kunniavieras on korealaisen intiimin nykydraaman mestari Shin Dong-il. Elokuvillaan hän haastaa katsojat itsetutkisteluun ja kyseenalaistamaan jaon meihin ja muihin – niin myös Helsinki Cine Aasia -festivaalilla nähtävällä tuoreimmalla ohjaustyöllään Come, Together (2016).

Come, Together kuvaa suurkaupunkilaisen ydinperheen paineita kilpailuyhteiskunnassa, jossa jokaisen on kivuttava sosiaalisilla rattailla ylöspäin. Mikä lopulta on tärkeää elämässä, kysyy Shin Dong-il. Sitä joutuvat kysymään itseltään myös kaikkensa antaneet perheenjäsenet.

Shin Dong-il syntyi 29.10.1968 Soulissa, Etelä-Koreassa. Hän aloitti opiskelemaan Saksan kieltä ja kirjallisuutta, mutta vaihtoi pian elokuvaohjaajan opintoihin. Shin Dong-ilin ensimmäinen täyspitkä ohjaustyö, Host and Guest (2005), sai paljon huomiota Berliinin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Shin Dong-il omisti Host and Guestin ihmisille, jotka uneksivat toisenlaisesta maailmasta. Sama paremman maailman mahdollisuuden tematiikka on läsnä myös hänen muissa ohjaustöissään. Kaiken kaikkiaan Shin Dong-il on ohjannut neljä täyspitkää elokuvaa.

Shin Dong-ilin elokuvien on sanottu käsittelevän ihmissuhteita omintakeisella tavalla. Usein niiden päähenkilöt edustavat nyky-yhteiskunnassa eriarvoisessa tai täysin vastakkaisessa asemassa olevia ryhmiä. Päähenkilöiden välisten konfliktien kautta Shin Dong-ilin elokuvissa käsitellään osin jopa uskonnollisia ulottuvuuksia heijastelevia teemoja kuten pelastusta ja sovitusta.

Shin Dong-il tunnustautuu Aki Kaurismäen mustan huumorin ja paatoksen faniksi. Hänen elokuvassaan My friend & his wife (2006) päähenkilön nähdään katsovan Kaurismäen elokuvaa Juha.

Come, Together nähdään Helsinki Cine Aasiassa sekä lauantaina 18.3. että sunnuntaina 19.3. klo 19:00 Korjaamon Kulmasalissa. Shin Dong-il on paikalla Come, Togetherin molemmissa näytöksessä kertomassa elokuvastaan ja vastaamassa yleisön kysymyksiin.