Helsinki Cine Aasian juhlavuoden elokuvissa käsitellään yhteiskunnallista vastakkainasettelua ja perhettä

 

Helsinki Cine Aasia on julkaissut vuoden 2017 ohjelmistonsa. Festivaalilla tullaan näkemään yhteensä 18 elokuvaa 10 eri Itä- ja Kaakkois-Aasian maasta. Festivaalin avajaiselokuvana nähdään eteläkorealaisen Kim Ki-Dukin ohjaama The Net (2016). Tiivistunnelmainen draama on suorasukainen kuvaus Koreoiden nykytilasta, ja ihmisistä konfliktin varjossa. Valtioiden, yhteiskunnallisten normien tai perinteisten sukupuoliroolien synnyttämiä raja-aitoja käsittelevät myös muun muassa Rithy Panhin osittain omakohtaisiin kokemuksiin perustuva punakhmerien hirmuhallinnon kuvaus Exile (2016); Shin Dong-ilin Come, Together (2016), missä tavallinen ydinperhe pistetään koetukselle kilpailuyhteiskunnan alati kiihtyvässä oravanpyörässä; sekä Daigo Matsuin Japanese Girls Never Die (2016) – räväkkä ja feministinen katsaus seksismiin, avioitumispaineisin ja sukupuolten välisiin tuloeroihin Japanissa popkulttuurin värikkäin keinoin.

Koko ohjelmistosta esiin nousevia teemoja ovat perheen asema nyky-yhteiskunnassa, mitä on olla nuori, sekä matka mieleen. Koji Fukadan Harmoniumissa (2016) ydinperhedynamiikkaa analysoidaan draamatrillerijuonen kautta. Nontawat Numbenchapolin #BKKY (2016) ammentaa haastatteluista sadan bangkokilaisen nuoren kanssa aineksia fiktiota ja dokumenttia sekoittavaan kepeään pohdintaan identiteetistä, seksuaalisuudesta, sukupuolesta. Zhang Yangin askeettinen ja omistautunut tiibetinbuddhalaisen pyhiinvaelluksen kuvaus Paths of The Soul (2016) on puolestaan vaikuttava ja voimistava kokemus katsojallekin.

Erityisen harvinaista herkkua Helsingin valkokangailla on bhutanilaisen Khyentse Norbun Hema Hema: Sing Me a Song while I Wait (2016). Elokuvassa näyttelijät näyttelevät naamiot kasvoillaan kehon kieleen turvautuen. Kimmokkeena yllättävälle lähestymistavalle ovat ohjaajan mukaan toimineet internetin anonyymit keskustelufoorumit. Elokuva on parhaillaan kotimaassaan sensuuritoimenpiteiden uhan alla, ja sen saapuminen Helsinki Cine Aasiaankin varmistui vasta viime tingassa.

Vuoden 2017 ohjelmistoon tekevät odotetun paluun festivaalin viisivuotisen historian aikana tutuiksi tulleet Shunji Iwai uudeksi kulttiklassikoksi povatulla teoksellaan A Bride for Rip Van Winkle (2016), Midi Z tyylikkään realistisella paperittomien siirtotyöntekijöiden kuvauksellaan The Road to Mandalay (2016), sekä festivaalin viisivuotisyllätyksenä Watanaben veljekset uusimmallaan POOLSIDEMAN (2016), joka voitti viime vuonna Tokion kansainvälisten elokuvafestivaalien Japanese Splash -sarjan pääpalkinnon.

Tänä vuonna Helsinki Cine Aasian ohjelmistossa on ensimmäistä kertaa mukana vauvakino. Vauvakinossa nähdään perjantaina 17.3. eteläkorealaisen Yoon Ga-eunin hienovarainen kuvaus koulumaailman sosiaalisista paineista, kiusaamisesta ja ystävyydestä The World of Us (2016).

Vuoden 2017 ohjelmistosuunnittelua varten Helsinki Cine Aasia -tiimi vieraili muun muassa Busanin ja Tokion kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

“Itä- ja kaakkoisaasialaisten elokuvien taso on tällä hetkellä erittäin korkea. Olemme iloisia siitä, että voimme tuoda helsinkiläisyleisöjen nähtäville todellisia elokuvahelmiä ja esitellä uusia nousevia aasialaisen elokuvataiteen kykyjä. Näinä vastakkainasettelun aikoina elokuva voi tuoda kaukaiset maat ja kansat lähelle,” sanoo Eija Niskanen, festivaalin taiteellinen johtaja.

Helsinki Cine Aasian koko 2017 ohjelmistoon voi tutustua tarkemmin täällä >>

Kaikissa elokuvissa on tekstitys englanniksi. Helsinki Cine Aasian nettilipunmyynti alkaa 2.3. ja jatkuu festivaalin ajan. Festivaalin aikana lippuja voi ostaa myös esitysteattereista.